Regeringen vill införa nationella mål för hälsosam mat
Regeringen vill att svenska folket ska äta hälsosammare och därmed minska risk för välfärdssjukdomar som hjärt- och kärlsjukdom, typ 2-diabetes, cancer och fetma.
Det finns stora skillnader mellan olika grupper i befolkningen, både vad gäller livsstil och insjuknande i de stora folksjukdomarna. Forskning visar att socioekonomiskt utsatta grupper äter sämre och är mer drabbade av hjärt- och kärlsjukdom, typ 2-diabetes, cancer och fetma.
Men regeringen vill inte bara öka jämlikheten i hälsa genom bättre matvanor och kost, utan vill också främja en hälsosam och hållbar livsmedelskonsumtion.
Uppdraget, som går gemensamt till Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten, ska utgå ifrån Sveriges folkhälsopolitiska mål om att skapa samhälleliga förutsättningar för en god och jämlik hälsa i hela befolkningen och sluta de påverkbara hälsoklyftorna under en generation, samt Sveriges miljömålssystem och mål och uppföljning av Agenda 2030.
En slutredovisning ska ske senast den 31 januari 2024.