Albóndigas som puttrat länge i tomatsås.

Tapasköttbullar i tomatsås

4-6 personer
Det här behöver man för en tapasbuffé tillsammans med lite andra smårätter som fetaost i tärningar, oliver, kryddiga stekta korvskivor.

300 gram blandfärs
1/2 finhackad gul lök
1 klyfta vitlök
Salt
Svartpeppar
2 msk hackad persilja
Muskotnöt, lite riven
2 dl tomatsås av krossade tomater
1 tsk tomatpuré
1 krossad vitlöksklyfta
1/4 hönsbuljongtärning
Mejram
Saffran
(om man vill)

Albóndigas brukar dessa kallas och förekommer ofta i spanska smårätter eller tapas.

Man gör köttbullar av lämplig färs och grundkryddar med salt och svartpeppar, smaksätter med lök och spetsar med persilja, vitlök och lite riven muskot.

Efter stekning får de småputtra en stund i tomatsås. Den kan utgå från en förpackning krossade tomater och bättras på med tomatpuré, vitlök och kanske saffran, en bit av en buljongtärning och lite torkad mejram till exempel.

Text Leif Kindblom Foto Leif Kindblom