Thomas och Aimee vågade bryta upp och starta på nytt
Man ska tro på det man brinner för, och brinna för det man tror på. Och allt ordnar sig.
Det låter enkelt när Aimee Lundgren berättar hur hon och maken Thomas bröt upp från livet i Dalarna och köpte B&B och café på Öland.
– Jag började närma mig pensionen. Jag visste direkt när vi träffades att jag inte ville vänta i elva år på att Aimee skulle gå i pension, och hon ville inte jobba i elva år till, säger Thomas.
Thomas har varit sommarölänning i många år. och från början var planen att de skulle driva sommarcafé i Lerkaka på östra sidan.
När Edith & Julia i Gamla skolan i Rälla blev till salu slog de till. I två somrar har de drivit verksamhet både på östra och västra sidan av ön.
– Det var oerhört intensivt. Lerkaka är en av de tio mest besökta platserna på Öland, berättar Thomas.
Vi sitter i matsalen som en gång var skolsal. Matsalen är möblerad i retrostil, väggarna är nymålade i en mild grön nyans. Det är hemtrevligt och ombonat, med ett piano i ena hörnan, böcker och tidningar och tavlor. Bakom ett draperi döljer sig en bioduk. Skolan var i bruk mellan 1921 och 1985 och sedan dess har det varit B&B, konstgalleri och café i lokalerna. Thomas och Aimee bjuder på kaffe och praliner av egen tillverkning.
Under högsäsongen har de ett tiotal anställda, resten av året en enda. Sommartid är Öland ett turistland men efter Skördefesten i slutet av september dras rullgardinen ner. Utmaningen är att locka besökare också under höst, vinter och vår.
– Alla sa att Öland på vintern är fruktansvärt, och varnade för fåken. Då sa vi yes, hoppas den kommer, säger Aimee.
Fåken, det är när det snöar och blåser samtidigt på Öland, vägarna blir ofarbara och byarna isolerade.
Thomas och Aimee har testat med pub-öppet, pralin- och dryckesprovning och afternoon tea, och ordnat filmklubb.
Restaurangen har lunchöppet året om, med undantag bara för jul-och nyårshelgerna. På menyn? Öländska kroppkakor, förstås.
Också vintertid har de en del övernattande gäster.
– Vi täljer inte guld, men vi går runt. Jag har pension, Aimee kan plocka ut lön. Det är viktigt att hon inte ska bli lidande ekonomiskt på det här, säger Thomas.
Efter snart två år som egenföretagare på ön har de lärt sig mycket.
– Första sommaren flöt allt ihop. Då sprang vi på alla bollar och vi sprang för sent. Nu vet vi när bollarna ska komma, säger Aimee.
Hon har tidigare drivit flera verksamheter. Fiskodlingen i Långsele har dottern tagit över. I över 15 år har Aimee tillverkat praliner, och det gör att hon har goda kunskaper både om livsmedelslagstiftning och bokföring.
– Varenda jul sedan 2005 har jag sålt praliner på julmarknader, bland annat på Jamtli i Östersund, den är jättestor.
Numera har Thomas också lärt sig hantverket och i höstas deltog de på flera slottsmässor runt om i landet.
På ett fat har de dukat upp ett urval praliner, med smak av kaffe, glögg, sötlakrits, vit choklad med messmör och whisky.
– Min favorit? Söt lakrits, säger Aimee.
– Oj. Jag är verkligen en riktig godisoman, men jag säger whisky. Vi har ett fat, 32 liter, från High Coast Whisky i Kramfors, som vi använder i våra praliner, säger Thomas.
Nu är tanken att de ska ägna höstarna, när tillvaron på ön är lite lugnare, åt att tillverka praliner.
Skillnaden mellan att jobba i skolans värld eller att sälja upplevelser på Öland eller praliner på en marknad är inte så stor, menar Thomas.
– Utbildning och försäljning handlar om samma sak. Det är många som har en dröm att göra något annat och då är frågan ”vad hindrar dig”?