Ungdomar prioriterar att spara till boende framför pensionssparande.

Ungdomar sparar till boende

Bara 30 procent av unga vuxna sparar till pensionen, i stället är det boendet som prioriteras och i detta syfte sparar 65 procent varje månad. Och det är inte så underligt menar Johanna Kull, sparekonom vid Fondbolagens förening.

– Det är helt rationellt att inte pensionsspara och jag blir inte oroad av dessa siffror. Har man ingenstans att bo så ställer det till med större problem under väldigt lång tid, säger hon.
Johanna Kull har tittat på hur ungdomar och unga vuxna förhåller sig till olika sparformer och hur det ser på pensionssparande.

Det är inte ovanligt att en kontantinsats till en etta i Stockholm kostar 400 000 kronor. Det motsvarar 18 års sparande av barnbidraget med en avkastning på 7 procent. Och med tanke på boendesituationen i många storstäder är det självklart och logiskt att ungdomar tänker på boendet före pensionen, enligt henne.
Intresset för en kommande pension och att pensionsspara brukar vakna i 40-årsåldern och det är då många för första gången loggar in på Min pension för att se hur sparandet går.

Den ekonomiska framtiden oroar
Den undersökning från undersökningsbolaget Yougov, som Johanna Kull har tittat på, visar det sig att nära hälften, 47 procent, är oroade för ekonomisk framtid, till viss del eller mycket.
Framför allt gäller det de unga kvinnorna, där 60 procent är oroade för sin ekonomiska framtid.
– Inte så konstigt, menar Johanna Kull, men löpsedlar som ”Pensionen en kvinnofälla”, ”Kvinnor blir fattigpensionärer”, ”Kvinnor drabbas mest av ojämlika pensioner” med flera som vi sett i medierna.

Men det kanske beror på att samhället inte är jämställt med avseende på lön och intjänad pension.
– Ja, men inte vill jag bli kompenserad för låga löner i arbetslivet som pensionär med att min man överlåter sitt PPM-sparande på mig varje år, säger Johanna Kull.

Myter om ungdomar
Hon vill också avliva några myter som hon tycker häftar på den yngre generationen.
Att unga kvinnor är blåsta på pensionskonfekten
– i stället är det ett ojämnställt samhälle som ger dessa effekter – och det kan vi göra något åt. Pensionssystemet i sig är jämställt.
Ungdomar är illojala och byter jobb stup i kvarten
– kan det vara så att de bara är ambitiösa?
Ungdomar vill inte välja

De tycker att pensionen är viktig, det svarar drygt 60 procent, men 25 procent tycker att det är svår att förstå systemet.

– Jag för min del har redan sex tjänstepensionsavtal. Men för att komma vidare och utvecklas blir det nödvändigt att byta jobb, säger Johanna Kull.
– Ja, det stämmer att vi byter jobb oftare eftersom vi är längre ned i hierarkin. Så har det sett ut i alla generationer. Att unga byter jobb oftare än äldre. Det är inget konstigt. Problemet nu är all de små pensionspotterna.

Johanna Kull menar också att ungdomar visserligen gör minst val till PPM, men man vill fortfarande ha möjligheten att göra egna val.
– De tycker att pensionen är viktig, det svarar drygt 60 procent, men 25 procent tycker att det är svår att förstå systemet.
Hon skulle vilja se mer engagemang för pensionssparande bland ungdomarna, men då måste kopplingen mellan arbete och pension bli intressantare och lättare att förstå. Ett sätt vore om man kunde se hur varje arbetad timme och lön ger direkt avtryck i pensionssystemet.

Önskelista:
Förenklat språk, undvik svåra ord och försäkringssvenska.
Gör det lättare att flytta sparande och att göra återköp.
Satsa på att stödja ungdomarna i deras beslut och bistå med hjälpmedel.
Fokusera på att spara smartare än att spara mer.

  • Undersökningen
    Vid undersökningen tillfrågades 1 500 unga vuxna upp till 25 år, från Sverige, Norge och Danmark, på frågor kring privatekonomi, sparande och pension. Johanna Kull har utgått från de svenska svaren, men resultaten är liknande i övriga Norden.
  • Yougov är ett välrenommerat undersökningsföretag med kontor i hela världen. Ordet är ett engelskt uttryck och betyder ”du bestämmer”. I Yougov-panelen, finns i dag 60 000 svenskar.

Text Ullacarin Tiderman Foto Ullacarin Tiderman

Senaste artiklarna